ورزش کراسفیت چیست؟
ورزش کراسفیت معمولاً در ترکیب های مختلفی از حرکات متابولیکی، کار با وزن بدن ( ژیمناستیک ) و کار با وزنه ( وزنه برداری ) اجرا می شود.
ورزش کراسفیت در متخصص کردن ورزشکاران در یک ظرفیت خاص نیست، بلکه تلاشی برای بهینه سازی توانایی فرد در هر ده ظرفیت بدنی عمومی آمادگی جسمانی است. این ظرفیت ها
- استقامت قلبی تنفسی
- استقامت عضلانی
- قدرت
- انعطاف پذیری
- توان
- سرعت
- هماهنگی
- چابکی
- تعادل
- و دقت
را شامل میشود.
ورزش کراسفیت و تناسب اندام
سلامتی ارزشمندترین نعمت خدادادی به هر فرد است که برای حفظ آن از هر کوششی دریغ نمیکند، مصرف بیش از اندازه شهروندان از غذاهای آماده و فست فودها، به تبع آن کم تحرکی و شیوع اضافه وزن به موازات ویژگی سرعت در عصر جدید باعث فاصله گرفتن از سبک درست زندگی شده است.
بر مبنای اطلاعات منتشر شده پایگاه خبری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، صنعتی شدن سبک زندگی ایرانیان در موضوعاتی از جمله عادات غذایی ناسالم، کم تحرکی، افزایش استرس و کاهش روابط اجتماعی نمود پیدا میکند.
این امر با توجه به گذار جامعه ایرانی از فضای سنتی به فضای مدرن و تغییر در نظام ارزشی افراد، سبک زندگی ایرانیان را دست خوش تغییرات نموده است .
از تبعات صنعتی شدن، میتوان مکانیزه شدن زندگی روزمره را نام برد که یکی از دلایل کم تحرکی و به تبع آن بروز چاقی در جوامع امروزی است. امروزه چاقی یکی از معضلات زندگی صنعتی برای تمام گروه های سنی است.
برهم خوردن تعادل میان تحرک و انرژی دریافتی بدن یکی از اصلی ترین دلایل بروز پدیده اضافه وزن میباشد، به بیان دیگر، بین تحرک و انرژی دریافتی بدن باید تعادل وجود داشته باشد، کنترل نشدن چاقی منجر به بروز انواع مختلف بیماری میشود.
برای پیشگیری از این امر، افراد درگیر زندگی مکانیزه باید فعالیتهای بدنی دیگری را جایگزین کنند تا کالری مازاد بدن خود را بسوزانند. برای برقراری تعادل بین تحرک بدنی و توانایی جسمی، افراد باید فعالیت بدنی انجام دهند که منجر به آسیب جسمی نشوند. انجام تحرک متناسب با توانایی جسمی با شدت بالا و در کمترین زمان ممکن به وسیله ورزش کراسفیت یکی از راه های حفظ سلامتی است.
متخصصین تغذیه و بهداشت عمومی، طی تحقیقات و بررسی های مختلف در سال های اخیر در خصوص انجام فعالیت های ورزش کراسفیت، با توجه به جدید بودن ورزش کراسفیت در جهان به این نتیجه رسیده اند که اگر فردی دارای تناسب اندام باشد، که توانسته باشد به وسیله ورزش کراسفیت این تناسب اندام را کوتاهترین زمان ممکن و ارگانیک بدست آورد؛ احتمال اینکه در مقابل بیماریهای مختلف مقاومت نشان دهد بیشتر است.
در قرن اخیر به تجربه دیده شده که بسیاری از بیماریها نظیر بیماریهای قلبی عروقی، فشار خون، دیابت، سکتهها، سرطان ها، تنگی نفس و افزایش یا کاهش میزان فاکتورهای خونی- ادراری و حتی اختلالات روانی رابطه مستقیم با تناسب اندام دارد که جدیداً ورزش کراسفیت به عنوان یک سبک نوین زندگی در در حفظ و افزایش تناسب اندام بدست آمده نقش به سزایی ایفا می کند.
از سویی دیگر رفتارهای جامعه به گونه ای شکل گرفته که قضاوت های اولیه (درست یا غلط) بر اساس ظاهر افراد انجام میگیرد و بر این اساس تناسب اندام (بخصوص بین زنان) مهمترین شاخص شکل دهی ظاهری افراد میباشد لذا بدلیل سهولت در انجام حرکات ورزش کراسفیت بدون تجهیزات خاص یا حرفه ای باعث محبوبیت ورزش کراسفیت در بین ورزشکاران آماتور یا حرفه ای شده است.
اصطلاحاتی چون: body image و body language نیز زاییده این نگرش است. همچنین تصور ذهنی هر فرد از چگونگی تناسب اندام خود، شالوده اعتماد بنفس فرد را می سازد که چارچوب شخصیتی او را نیز تحت تاثیر قرار میدهد. می توان گفت وضعیت ظاهری پس از شمایل مهمترین عامل در جلب توجه دیگران است.
در این میان باید به قدرت بالای رسانه ها در بوجود آوردن “الگوهای آرمانی” نیز اشاره کرد، امروزه عده زیادی در جستجو برای یافتن راه های جدیدی همچون ورزش کراسفیت در جهت رسیدن به این الگوهای آرمانی هستند. استقبال گسترده جوانان نسبت به تناسب اندام به وسیله ورزش کراسفیت اهمیت این موضوع را آشکار می سازد.
در کشور ما زنان بسیاری هر روز در تلاش برای رسیدن به اندام متناسب به وسیله ورزش کراسفیت و یا سایر شاخه های ورزشی می باشند – اگرچه واقعیت این است که تناسب اندام، بخشی از عوامل جذابیت است – بسیاری از زنان برای تحت تاثیر قرار دادن دیگران، سعی در رسیدن به این هدف میباشند.
در اینجا میتوان به این نکته اذعان داشت، تناسب اندام به وسیله رشته کراسفیت علاوه بر سلامتی جسمی در سلامتی روح و روان اجتماع نیز بسیار موثر است.
با توجه به دلایل فوق الذکر و تبلیغات گسترده، امروزه شاهد گرایش بیش از پیش مردم بخصوص جوانان به سمت رژیم غذایی، تناسب اندام و ورزش کراسفیت هستیم. به عبارت دیگر میتوان از ورزش کراسفیت به عنوان عامل محرک برای سوق دادن افراد جامعه به سمت تناسب اندام و وزن ایده آل نام برد.
ورزش کراسفیت از دو طریق موجب مصرف انرژی در بدن میشود :
- یکی افزایش میزان سوخت در زمان ورزش
- و دیگری افزایش مقدار مصرف انرژی در زمان استراحت و پس از خاتمه ورزش.
ورزش کراس فیت
ورزش کراسفیت معمولاً در ترکیب های مختلفی از حرکات متابولیکی، کار با وزن بدن ( ژیمناستیک ) و کار با وزنه ( وزنه برداری ) اجرا می شود.
ورزش کراسفیت با انجام یکسری تمرینات و فعالیت های بدنی با شدت بالا و زمان کوتاه به وسیله تجهیزات مورد استفاده در ورزش کراسفیت و یا در صورت عدم دسترسی به این تجهیزات در ورزش کراسفیت با وزن بدن گوناگون و به طُرُق مختلف اطلاق میشود که با کمک تغذیة اصولی و علمی، آمادگی های جسمانی فرد را رشد داده و تاثیرات بسیار مطلوبی بر توانایی های بدنی فرد بر جای میگذارد.
ورزش کراسفیت ایجاد آمادگی عمومی و گسترده در بخش های مختلف تناسب اندام بوده است. این روش برای طراحی برنامه تمرینی تلاش میکند که ورزشکاران را برای هر چالش بدنی غیر قابل پیشبینی آماده کند. با نگاهی به رشته های ورزشی و تمرین های بدنی مختلف، این سوال پیش می آید که چه روش تمرینی از لحاظ عملکردی منحصربه فرد است و باعث آمادگی ورزشکاران در همه ظرفیتهای بدنی مختلف می شود؟
پاسخ روشن است؛ روش تمرینی که ظرفیت های اصلی از محل تلاقی تمامی رشته های ورزشی را مورد پوشش قرار دهد ( برای مثال قدرت انفجاری از رشته وزنه برداری، استقامت عضلانی از ژیمناستیک، استقامت هوازی از دوچرخه سواری و … ).
در واقع می توان گفت که ویژگی کراسفیت در متخصص کردن ورزشکاران در یک ظرفیت خاص نیست؛ بلکه کراسفیت تلاش می کند تا ورزشکاران را در همه ظرفیت های بدنی عمومی آماده کند.
لازم بذکر است که این افزایش آمادگی های جسمانی در ورزش کراسفیت ، به دو صورت قدرتی و استقامتی میباشد. بر اثر انجام تمرینات ورزش کراسفیت به بهترین شکل، حالتی در بدن ایجاد میشود که علاوه بر افزایش قدرت و تواناییهای بدنی، نمای ظاهری بدن به صورتی موزون و متناسب در می آید که از آن با عنوان تناسب اندام یاد می شود.
عبارت دیگری که برای این فعالیت استفاده میشود فیتنس است که در هنگام استفاده از این کلمه معمولا منظور افزایش حجم عضلانی و کاهش همزمان چربی برای فرم گیری بهتر بدن است. اکثر ورزشکاران کراسفیت یا به اصطلاح کراسفیترها، ورزش کراسفیت را به عنوان جزء مکمل به سایر شاخه های ورزش اضافه میکنند تا رشد عضلات مورد استفاده را بهبود ببخشند.
به طور مثال، یک شناگر با تمرکز روی آمادگی جسمانی خود میتواند در مدت کوتاهتری قدرت این عضلات و در نتیجه سرعت خود در شنای قورباغه را بهبود ببخشد.
منکر این واقعیت نمی توان شد که ورزشهای قدرتی و استقامتی اعم از ورزش کراسفیت ، شاخه های مختلف آمادگی جسمانی و حتی مسابقات کراسفیت گیمز جهانی و غیره، امروزه دیگر به یکی از محبوبترین و جذابترین ورزش عصر حاضر در دنیا بدل شده است.
به طوری که سیل انبوه جوانان وحتی سنین بالاتر در باشگاه های کراسفیت یا به اصطلاح باکس کراسفیت و در سطوح مختلف از مبتدی و آماتور گرفته تا سطح حرفه ای و مسابقات جهانی کراسفیت گیمز در بخش های مختلف در سرتاسر دنیا به انجام این ورزش روی آورده و روز به روز نیز بر تعدادشان افزوده میشود.
این ورزش با توجه به تبلیغات گسترده علی الخصوص برنامه تمهتن از شبکه نسیم، در ایران نیز بسیار فراگیر شده و مورد توجه بسیاری از جوانان ایرانی قرار گرفته است.
تجهیزات مورد نیاز ورزش کراسفیت
در گذشته فنر، کش، وزنه (با شکل های مختلف) و میله ابزار و وسایلی بودند که در این ورزش مورد استفاده قرار میگرفتند. اما امروزه بدلیل دقیق عمل نکردن بعضی از این وسایل (مانند فنر) و همچنین نداشتن ایمنی کافی به هنگام استفاده، تمامی آنها، تبدیل به دستگاه هایی شده اند که با وزنه کار یا به صورت سازه مورد استفاده قرار می گیرند.
تجهیزات کراسفیت
از وسایل رایج در ورزش کراسفیت دمبل، میله هالتر (باربل و یا میله بارفیکس) و غیره به شرح زیر هستند .
- هالتر
- صفحه هالتر
- دمبل
- کتل بل
- کش تمرین
- طناب سرعتی
- طناب صعود
- میله بارفیکس
- تایر
- توپ مدیسن بال
- دار حلقه
- کیسه شنی
- جامپ باکس
- جی اچ دی
- روئینگ
- بایک
- بوسو بال
- باسکی ارگ
- سازه ی کراس فیت دیواری
- دیپ پارالل
- سورتمه
- وال بال
- و …
امروزه با توجه به استقبال گسترده نسبت به ورزش کراسفیت، این ورزش بر پایه برنامه ریزی (هم از جهت تغذیه و هم از جهت انجام حرکات) و به صورت کاملاً علمی دنبال میشود. تجهیزات و وسایل مورد استفاده در ورزش کراسفیت نیز بسیار متنوع گشته و با توجه به اصول و قواعدی علمی طراحی می شوند.
اما آنچه که تیم دنیای کراسفیت را ترغیب کرده، نبود امکانات مورد نیاز به صورت یک محصول واحد است که بتواند با توجه به کمبود فضا در باشگاه های کراسفیت، حداکثر نیاز کاربران را برآورده سازد.
ما در دنیای کراسفیت بر آن هستیم تا این مسئله را به توسل به راه حل های طراحانه، چه در زمینه روند انجام حرکات و چه در زمینه طراحی وسیله جدید برای این امر، بر طرف نماید.
#ورزش_کراسفیت #تناسب_اندام #تجهیزات_کراسفیت