کراس فیت بانوان چیست؟
به دنیای کراسفیت بانوان خوش آمدید – سبک زندگی نوین و معتبری که زنان در سراسر جهان آن را می ستایند و زیربنای آن ورزش ایمن، مؤثر و تغذیه سالم است.
در سرتاسر جهان، زنان کراس فیت را راهی فوق العاده موثر برای افزایش قدرت، تناسب اندام و اعتماد به نفس خود می دانند. و وقتی صحبت از برابری می شود، زنان کراس فیتر مطمئناً انتظار جهانی برابر دارند. تسلط بر تعالی جسمانی و روانی یک عرصه غیر جنسیتی است. پیشرفت شخصی، عملکرد نخبگان، فراتر از محدودیتها – زنان مطمئناً با سرعتی باورنکردنی رو به پیشرفت است.
بنابراین در این مقاله قصد داریم تا کراسفیت بانوان و دلایل محبوبیت این شاخه ورزشی برای تناسب اندام و آمادگی جسمانی زنان وا شکافی کنیم تلاش کنیم که چگونه کراسفیت بانوان می تواند بر انگیزه ها، تجربیات نابرابری، و اینکه چگونه اشتیاق و ادراک آنها را به حرکت در می آورد صحبت کنیم.
تاریخچه کراسفیت
گرگ گلاسمن و لورن جنای بنیانگذاران کراس فیت در سال 2000 می باشند. باشگاه مبداء کراسفیت در سانتاکروز کالیفرنیا می باشد. در سال 2005 تعداد 13 باشگاه و امروزه بیش از 5.000.000 ورزشکار کراسفیت (کراسفیتر) 15000 باشگاه کراسفیت (باکس کراسفیت) در نقاط مختلف جهان وجود دارد و این آمار به صورت تصاعدی در حال افزایش است.
اولین دوره مسابقات کراسفیت در سال 2007 در آلماس کالیفرنیا با 70 شرکت کننده برگزار شد. که این مسابقات با نام جشن باربیکیو بوده است. در آن زمان گردش مالی بسیار ضعیفی داشته ولی در حال حاضر گردش مالی بالای 2.845 میلیارد دلار دارد.
در سال 2007 و 2008 به دلیل تعداد کم شرکت کنندگان خانم ها و آقایان با هم مسابقه میدادند ولی از سال 2009 به دلیل این که تعداد خانمها از 100 نفر گذشت مسابقات به صورت جدا گانه برگزار گردید و در همین سال اولین دوره مسابقات گروهی برگزار گردید.
در سال 2010 جایزه این مسابقات 25.000 دلار بود ولی در سال 2011 به 250.000 دلار رسید. در سال 2011 مسابقات برای اولین بار دارای ورودی آنلاین بوده و در این سال بخشی از مسابقات درون اقیانوس برگزار شده است. از سال 2012 تا 2019 تعداد شرکت کنندگان از 69.000 نفر به بیش از 450.000 نفر رسیده است.
بازیهای کراس فیت 2022 شانزدهمین دوره مسابقات سالانه کراسفیت بود که از 3 تا 7 آگوست 2022 در مدیسون، ویسکانسین برگزار شد و در این مسابقات تعداد 293.805 نفر متقاضی از سر تا سر جهان داشته است. جوایز 2022 CrossFit Games در تمامی بخشها به 2,845,000 دلار افزایش یافت. برندگان انفرادی نخبه همان جایزه را دریافت کردند، اما برای اولین بار، همه 40 مرد و زن برتر و همچنین برندگان سکوی پنج بخش تطبیقی سهمی از جوایز در نظر گرفته داشته اند.
ورزش کراسفیت را میتوان به عنوان یک ورزش گروهی و منعطف که تمامی فاکتور های آمادگی جسمانی را تقویت میکند به رسمیت شناخت. این ورزش هرگز برای جنسیت؛ سن و سابقه ی ورزشی خاصی مطرح نیست و همه میتوانند از آن استفاده کنند.
کراسفیت بانوان
یک واد یا به اصطلاح WOD (Work Out Of The Daily ) معمولا از تعداد مشخصی از ست تمرینات کراسفیت است که هر یک شامل حرکات مختلف می باشد، تشکیل شده است.
الگو برنامه چنین است که تمام ست ها را کامل انجام داده و سپس استراحت وجود دارد و مجددا این چرخه تکرار می شود. میزان استراحت بین ست ها کراسفیت بستگی به فاکتورهای مختلفی مانند توانایی فرد در بازیابی توان و هدف از انجام تمرین کراسفیت دارد.
گاهی اوقات یک کراسفیتر زن می خواهد که یک WOD در زمان مشخص و سریعتری تمام شود، بنابراین میزان استراحت بین ست ها را کاهش داده و می تواند تمام تمرین کراس فیت خود را در زمان اندکی انجام دهد.
ورزش کراسفیت برای بانوان روزانه هر روز تغییر می کند و تعداد زیادی از این تمرین ها وجود دارد که می توانند نسبتا سخت باشند. کراسفیت بانوان مجموعه ای از تمرینات متقاطع ،عملکردی با شدت بالا (HIFT) و توانی با شدت بالا (HIPT) است.
ویژگی های تمرینات کراسفیت بانوان
عدم یکنواختی و سکون بانوان با ورزش کراسفیت
تمرینات کراسفیت بانوان بسیارمتنوع می باشد و بر پایه حرکات ترکیبی و یا کاربردی که با بالاترین شدت انجام می گردند، پایه ریزی شده است. این نوع از تمرین برای رسیدن به نتایج آمادگی جسمانی در کوتاهترین زمان ممکن بسیار تاثیرگذارمی باشد. کراس فیت یک سری تمرین تکراری ثابت که هر روز تکرار می شود نیست، بلکه از اساس مخالف این نوع تمرین می باشد.
کراسفیت بانوان برای کاهش وزن سریع
اکثر بانوان به دلیل اینکه از تمرینات پرفشار و بدون وقفه که چربی سوزی بالایی دارد و نیازمند زمان کمتری است، اطلاعی ندارند. بنابراین مجبورند برای کاهش وزن از تمرینات هوازی برای حفظ فرم بدنی خود استفاده کنند.
پژوهش ها نشان دادند که بهبود در ترکیب بدنی، شامل کاهش وزن و افزایش عضله، در بانوانی که تمرین کراس فیت را انجام می دهند صرف نظر از وضعیت بدنی آنها، بسیار حائز اهمیت می باشد.
مدت تمرین کمتر اما نتایج بیشتر در کراسفیت بانوان
بسیاری از بانوان احساس می کنند که زمان کافی برای انجام تمرینات معمول ندارند. بنابراین تمرینات کاربردی پرفشار، تمرینات هوازی کارآمد و تمرینات مقاومتی و سطح فشار تمرینی انتخابی را برای آنها فراهم می کنند.
کراسفیت بانوان برای انگیزش همیشگی و یک سیستم پشتیبانی جامع
چیزی که بانوان را به سمت کراس فیت سوق داده و پایبند آن نگه می دارد، حس قوی اجتماعی و گروهی بودن این تمرینات است که باعث شده افراد رغبت بالایی برای شرکت در چنین تمریناتی داشته باشند.
تفاوت های روش های تمرینی اینتروال با شدت بالا و کراسفیت بانوان
در حالی که نقاط مشترکی از نظر مفهومی مانند ماهیت تمرین با شدت بالا بین کراسفیت بانوان و HIIT وجود دارد؛ اما تفاوت هایی در روش های اجرای آن ها موجود است که منجر به تفاوت در پاسخ های فیزیولوژیکی و سازگاری زنان کراسفیتر می شود.
مهمترین تفاوت ها شامل استفاده از الگو های حرکتی عملکردی، استفاده از فعالیت های مقاومتی و نیز زمان استراحت است. به طور معمول در HIIT از حرکاتی که با ماهیت یکسان نیستند، استفاده می شود در حالی که در کراسفیت بانوان از حرکات چند منظوره و عملکردی استفاده می شود.
زمانی که از حرکات وزنه برداری، ژیمناستیک و وزنه قدرتی به صورت دایره ای متداوم و اینتروال در شدت بالا اجرا شوند، علاوه بر بهبود قدرت عضلانی و توان منجر به بهبود سازگاری های قلبی عروقی هوازی و بی هوازی بانوان کراسفیتر نیز می شوند.
تفاوت عمده میان پروتکل کراسفیت بانوان و HIIT در استفاده از دوره های استراحت در HIIT می باشد. بسیاری از تمرینات کراسفیت بانوان بر پایه اجرای یک فعالیت ثابت در حداقل زمان ممکن و یا اجرای حداکثر تعداد تکرار ممکن در زمان ثابت است.
ماهیت کراسفیت بانوان به این مفهوم است که کراسفیترهای خانم در طول تمرین بر اساس سطوح فعلی خود نیاز به استراحت یا ریکاوری دارند. بنابراین زمان ریکاوری اغلب کوتاه است و در برنامه ذکر نمی شود. این موضوع با اکثر پروتکل های HIIT متفاوت است.
مزایای ورزش کراسفیت برای بانوان
ارتقاء سیستم ایمنی:
انجام تمرینات ورزش کراسفیت باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی در زنان می شود. بنابر تحقیقاتی تمرینات کراسفیت و وادهای روزانه منظم باعث افزایش 50 موجود در گردش خون و میزان آنتی بادی های درصدی در فعالیت سلولهای کشنده طبیعی ضد ویروس راتا 230 درصد افزایش می دهد.
خواب:
ورزش کراسفیت بانوان باعث افزایش کمیت خواب می شود این نکته را باید در نظر گرفت که اکثریت افراد در سنین پیری به دلایل ناشناخته دچار اختلالات خواب می شوند و تمرینات روزانه کراسفیت مرتب می تواند سبب بهبود این حالت شود.
استخوانها:
با انجام وادهای کراسفیت یکی از مشکلات در زنان به خصوص در زمان جوانی, خطر ابتلا به استئوپروز (پوکی استخوان) را در میان آنها کاهش می دهد.
قلب وعروق:
تمرینات روزانه منظم کراسفیت در زنان با اثرات شناخته شده, سبب کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی در میان آنان می شود. همچنین مطالعات نشان داده است که خطر سکته مغزی در زنان نیز با تمرینات ورزشی منظم کاهش می یابد.
سرطانها:
تحقیقات اثر بخشی تمرینات ورزشی منظم در جلوگیری و پیشگیری از دو سرطان در زنان را به اثبات رسانده است. لذا تمرینات ورزشی منظم مانند کراسفیت سبب کاهش خطر ابتلا به سرطان کولون می شود. همچنین پر سر و صداترین سرطان زنان یعنی سرطان سینه نیز در اثر تمرینات ورزشی منظم عقب نشینی کرده است.
مطالعات معتبر نشان داده اند که زنانی که حداقل 4 ساعت در هفته ورزش می کنند خطر ابتلا به سرطان سینه در میان آنان به ثلث می رسد.
مسائل زنانگی :
تمرینات ورزشی منظم کراسفیت سبب می شود که تمایلات جنسی به خصوص در زنان مسن افزایش یابد. همچنین اشتغال به این تمرینات سبب می شود تا دیسمنوره (درد هنگام قاعدگی) وهمچنین علائم یائسگی تخفیف پیدا کند.
عضلات و مفاصل:
تمرینات ورزشی منظم کراسفیت در زنان تاثیر گذاری در تقویت عضلات پشت دارد و سبب می شود که از بروز کمر درد در میان زنان (که بسیار شکایت شایعی است) جلوگیری شود و حتی با انجام حرکات اصولی و اصلاحی تا حدود زیاد می تواند در بهبود این دردها مفید واقع شود. ضمناً اشتغال به ورزش کراسفیت سبب می شود تا علائم آرتریت و آرتروز در زنان مسن کاهش یابد.
متابولیسم:
وادهای روزانه کراسفیت سبب می شود که سطح متابولیسم در میان زنان افزایش یابد. این مورد می تواند به کاهش تجمع چربی بدن به خصوص بعد از میان سالگی بیانجامد.
گوارش:
یبوست یکی از مشکلات شایع در میان زنان پا به سن گذاشته می باشد. مطالعات نشان داده اند که تمرینات ورزشی منظم همچون وادهای کراسفیت می توانند از بروز این علامت در افراد میان سال و مسن جلوگیری کند.
روان:
به طور کلی انجام فعالیت بدنی سبب آزاد شدن اِندرروفین ها در مغز می شود. اِندروفین ها که از اپیوئیدهای درونزاد می باشند سبب افزایش لذت و حالت سرخوش در فرد می شود به طور کلی باید گفت که ورزش کراسفیت سطح خلق را بالا برده و میزان استرس و اضطراب را کاهش می دهد و همچنین افزایش عزت نفس و افزایش اعتماد به نفس از دیگر مزایای ورزش کراسفیت و تمرینات منظم روزانه به شمار می روند.
اثرات اجتماعی – روانی کراسفیت بر بانوان
به اعتقاد متخصصان تربیت بدنی و بسیاری از روانشناسان و جامعه شناسان تربیت بدنی رشته ورزشی کراسفیت در ایران فقط یک وسیله یا نهاد تفریحی نیست بلکه به عنوان بک ابزار آموزشی و تربیتی که اهداف روانی و اجتماعی را دنبال می کند, قلمداد می گردد.
نقش کراسفیت بر سلامت روان زنان
بدون شک سلامت و شادابی افراد جامعه از طریق تقویت بنیه ی جسمانی و روحی آنها میسر می شود و پرداختن به ورزش کراسفیت به صورت اصولی و علمی تحولاتی در افراد جامعه ایجاد می کند که دگرگونی های مثبتی بر شخصیت را نیز در بر دارد، زنان با بالا بردن توانایی های ذهنی می توانند به رویاهای خویش جامعه عمل بپوشانند.
همه ورزشکاران زن فعال در ورزش کراسفیت از اهمیت آمادگی های ذهنی و اعتماد به نفس آگاهی دارند. تحقیقات نشان می دهد که انجام انواع مختلف ورزش علاوه بر فواید جسمی فراوان در مقابله با مشکلات عصبی و روانی نیز آثار مفیدی دارد.
ورزش کراسفیت بانوان باعث تقویت تمرکز فکر و افزایش دقت عمل می گردد، ورزش متعادل کراسفیت، موجب داشتن احساس خوب و افزایش قدرت خلاقیت می گردد، همچنین احساس آرامش و راحتی روح را افزایش داده و انسان را در مقابل فشارهای روانی و اضطراب مقاوم می کند و موجب تقویت قوای ذهنی و حافظه خصوصاً برای بانوان می شود.
ورزش کراسفیت در تامین نیاز افراد به ویژه شاغل، تکامل اجتماعی، کسب صفات اجتماعی و آگاهی از توانایی های بالقوه ی جسمانی و در شکل گیری، تغییر و تقویت بسیاری از توانایی ها و ویژگی های روانی- اجتماعی موثر است.
بر این اساس فعالیت های تناسب اندام و آمادگی جسمانی کراسفیت، آمیخته با تربیت روانی است و هر تجربه حرکت یا تغییر جسمانی یک تغییر یا یک تجربه ی روانی را در بر دارد. از این رو شرکت در فعالیت هایی ورزشی تیمی کراسفیت از روش های مهم تکامل جسمانی و روانی است.
شرکت مداوم و مستمر در تمرینات روزانهیا وادهای کراسفیت بر اساس روند یادگیری و تکامل اجتماعی، در صفات اکتسابی نقش دارد. زیرا سابقه ی تمرینات کراسفیت و کسب مهارت های جدید آمادگی جسمانی کراسفیت نه صرفا حرکتی، بلکه اساسا روانی و اجتماعی در انبوهی از محرک های مثبت و منفی، انواع درگیری ها، تعاملات عاطفی و هیجانی، ناشی از رسیدن به تناسب اندام ایده آل و حفظ آمادگی جسمانی می تواند در تعادل و ثبات هیجانی، رشد اعتماد به نفس، تصور بدنی و اجتماعی و میزان اجتماعی بودن فرد، نقش سازنده و مثبتی برای زنان کراسفیتر داشته باشد.
انجام تمرینات روزانه کراسفیت در باکس های کراسفیت و یا گروه های همگانی کراسفیت تیمی این امکان را به فرد می دهد تا با دیگران تماس مستقیم و تعامل واقعی برقرار سازد و نیازهای روانی خود مانند، رقابت، دوستی، جلب توجه، مقبولیت گروهی و نیاز به وابستگی، تضاد، ابراز و کنترل هیجان، رکورد شکنی، ماجراجویی و امنیت را برآورده کند.
سلامت روان از موضوع هایی است که در اثر شرکت در تمرینات گروهی کراسفیت می تواند حاصل شود، چنین فعالیتهایی بهترین موقعیت را برای درگیری معیارهای سلامت روان فراهم می کند.
اگر سلامت روان را مبنای احساس راحتی نسبت به خود و دیگران تعریف کنیم، معیارهای آن موفقیت، تعادل هیجانی، واقع بینی، سازگاری، اجتماعی بودن و احساس ارزشمندی خواهد بود. بنابراین ورزش کراسفیت با فعال سازی چنین معیارهایی نه فقط به بهداشت جسمی بلکه به بهداشت روانی نیز کمک می کند.
احساس ارزشمندی برای همه ی افراد بسیار مهم است و فعالیت های ورزشی کراسفیت شاید بتواند از راه های مختلف به احساس مثبت فرد از خود کمک کند. چنین احساسی می تواند زمینه و بستر پدید آمدن تغییر و تحول بسیاری از صفات روانی- اجتماعی فرد شود.
این احساس خوب و مثبت در دنیای پرفشار امروزی بسیار ضروری است و احتمالا در روش زندگی افراد تاثیرخواهد گذاشت.
تاثیرات ورزش کراسفیت در سازندگی شخصیت زنان
از آنجا که تربیت بدنی نوعی تربیت است و بخشی از تربیت اجتماعی و فرهنگی محسوب می گردد و در اصل آنچه به عهده دارد حرکت در راهی است که وجود را جسماً و روحاً رشید و صالح می سازد و به کمال مخصوص انسانی می رساند.
چنانچه این اصل را بپذیریم بی تردید اذعان خواهیم نمود که ورزش کراسفیت و تربیت بدنی از پرورش و تربیت عقلی و روانی یعنی تربیت انسانیتی و تربیت شخصیتی, باطنی و وجودی جدا نخواهد بود.
بدیهی است با چنین نگرشی, تربیت بدنی و ورزش کراسفیت را نمی توان در جنسیت انسانها محدود کرد. لذا باید در لزوم ورزش برای بانوان با توجه به معنا وهدف آن تردید بخود راه ندارد و برای دستیابی به این هدف عمده هیچگونه محدودیتی قائل نشد.
به همین جهت می باید در تدوین برنامه های تربیت بدنی، آمادگی جسمانی، تناسب اندام و ورزش جذاب کراسفیت برای دختران از سنین پایین و سپس در مقاطع تحصیلی, بر این مهم تأکید نمود.
تربیت بدنی و ورزش در اسلام چون بر تربیت انسانی پای می فشرد, لذا ورزش زنان نیز از این قاعده مستثنی نیست و شاید اساساً با چنین نگرشی, طرح تفاوت ورزش برای مردان و زنان بی معنی باشد, زیرا در تربیت افراد خردمند که به عنوان یکی از اصول در تعلیم و تربیت ایرانی مطرح است تربیت بدنی نقش موثری را ایفامی نماید و این شامل مردان و زنان می گردد.
اشکال بزرگی که اکنون در ورزش های آمادگی جسمانی و کراسفیت زنان در ایران باید برطرف شود در واقع ناشی از اشکالی است که اصول تعلیم و تربیت و نظام تربیتی بر گرفته از فرهنگ غربی دارد. و آن اینکه بر مبنای فطرت پایه ریزی نشده و انسان را مانند ماشین و یا حیوان در نظر گرفته است. برای زنان ایرانی, پرورش جسمی حایز اهمیت است اما اهمیتی که بر مبنای معیارهای ارزشی ایرانی استوار است.
برای او پرورش جسم آنگاه ارزشمند است که او را در انجام رسالت انسانی و اجتماعی مدد رساند و حیثیت و احترام او را محفوظ دارد.این ورزش جز در چارچوب آنچه ایران به عنوان دستورالعمل و اصول ارائه داده, نمی تواند در خدمت زن قرار گیرد.و آن تمرینات ورزش کراسفیت است که تاکید نخستین بر افزایش آمادگی جسمانی و تناسب اندام وی دارد.
اگر بر چنین حرکتی در ورزش کراسفیت زنان ما که بر ایجاد شخصیت زن و با حفظ شئونات فردی و اجتماعی وی می تواند به تناسب اندام و آمادگی جسمانی دلخواه دست پیدا کند, تاکید شود و رواج یابد, آنگاه است که باید ورزش کراسفیت بانوان را به عنوان الگویی ایرانی در جهان مطرح نمود و اعلام داشت که اسلام همانگونه که انواع شاخه های ورزش را برای مردان ضروری می داند, رشته ورزشی کراسفیت بر زنان نیز لازم می شمرد و مخالفتی با آن ندارد.
دلیل محبوبیت کراسفیت در بین بانوان
یکی از روش های تمرینی جدید که به سرعت گسترش یافته و مربیان و متخصصان از آن استفاده می کنند، تمرینات کراس فیت است. کراس فیت به سرعت به عنوان ورزشی مشهور برای بهبودآمادگی جسمانی در تمام مناطق جهان تبدیل شده است با این حال مقالات و پژوهش های علمی اندکی در زمینه این رشته انجام شده است.
انسان ها در تمامی دوران زندگی خود نیازمند تحرك و فعالیت ورزشی جهت تقویت ابعاد جسمانی و روحی خود می باشند تا در مواجهه با مشکلات روزمره زندگی توانایی مقابله داشته باشند. انتخاب شعار “تحرك برای سلامتی ” از سوی سازمان بهداشت جهانی در سال 2002 نشان عینی از اهمیت موضوع فعالیت بدنی و اثرات آن بر روی سلامت جامعه در دنیای پیشرفته امروزی است.
ورزش از دیدگاه قهرمانی و به طور حرفه ای نیز مورد توجه خاصی قرار گرفته است. یکی از روش های تمرینی جدید که به سرعت گسترش یافته و مربیان و متخصصان از آن استفاده می کنند تمرینات کراسفیت است.
ورزش کراسفیت عنوان ورزش مشهور بهبود آمادگی جسمانی در تمام مناطق جهان را کسب کرده است. با این حال پژوهش های بسیار کمی در زمینه های مختلف این رشته مخصوصاً کراسفیت بانوان انجام شده است.
در سال های اخیر سبک های جایگزین ورزش درحال رشد و پیشرفت هستند. بر طبق کالج پزشکی ورزشی امریکا (ACSM) تمرینات اینتروال شدید (HIIT) و تمرین با وزن بدن بهترین تناسب اندام سال 2015 هستند.
فلسفه ورزش کراسفیت، بهبود سلامتی و تناسب بدنی با تمرینات کوتاه و شدید است. با این حال بررسی هایی در مورد خطر بالای آسیب دیدگی و سلامتی در روش های تمرین اینتروال شدید صورت گرفته است.
با توجه به اینکه کراس فیت برنامه تمرینی کوتاه مدت برای مثال کمتر از 30 دقیقه و با حجم و شدت بالا می باشد، تحقیقات متعددی در حال بررسی اثر بخشی ورزش کراسفیت هستند.
از طرفی در میان رشته های ورزشی مختلف ورزش کراسفیت ورزشی هیجان انگیز و پر تحرك است که امروزه توانسته در بین سایر ورزش ها از جایگاه ویژه ای بهره مند شود و علاقه مندان بسیار زیادی را به خود جلب کند که در کشورمان نیز این رشته جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص خواهد داد.
فعالیت ورزشکاران کراسفیت کشورمان در آسیا و جهان هر محقق علوم ورزشی را مجاب می کند که برای پیشرفت ورزش کراسفیت از هیچ کمکی کوتاهی نکنند. با وجود اهمیت تکنیک ها و تاکتیک ها، آمادگی جسمانی در ورزش کراسفیت از اهمیت ویژه ای برخورداراست و کراسفیترها دراجرای مهارت های فردی و تیمی به آن نیازمند هستند تا آنجا که در این ورزش به دلیل فشار بالای فیزیکی به کراسفیترها، مدت زمان انجام تمرینات بر اساس توانایی بدن افراد آزاد گذاشته شده است چون یک کراسفیتر در ابتدا نمی تواند مدت زمان زیادی را با این فشار بالای بدنی تحمل کند.
شاخص های آمادگی جسمانی که در ورزش کراسفیت نقش اساسی ایفا می کند عبارتند از: قدرت عضلانی، استقامت عضلانی، سرعت، توان عضلانی، انعطاف پذیری، چابکی و استقامت قلبی تنفسی می باشد. از شاخص های تعیین کننده دیگر در ورزش کراسفیت توان بی هوازی است.
از دیدگاه فیزیولوژیکی قدرت را می توان به عنوان توانایی یک گروه عضله برای تولید تنش درون عضله ای تعریف کرد. توانایی فرد برای یک مقدار کم و بیش از کار طی دوره زمانی معین به طور مستقیم به این ظرفیت بستگی خواهد داشت.
بالاترین قدرت زمانی تولید می شود که فرد قادر به غلبه بر مقاومت معین نباشد. قدرت در بسیاری از رشته ها و مهارت های ورزشی از مهمترین عوامل است. ورزشکاران همواره به نیروی بیشینه یا قدرت بالقوه بسیار علاقه مند بوده اند و قدرت عضلانی همیشه به عنوان یک زمینه اساسی در مهارت ورزشی مورد تاکید است.
اخیرا محققان توجه زیادی به مقدار بیشینه ای از انرژی مکانیکی که یک عضله می تواند تولید و منتقل کند معطوف نموده اند که اصطلاحا! توان نامیده می شود.
توان حاصل قدرت و سرعت است.
توان حاصل ضرب مسافت در نیرو تقسیم بر زمان می باشد. توان عاملی است که به تعامل وتأثیر متقابل در عنصر قدرت و سرعت بستگی دارد و بنابراین چنانچه هر یک از عناصر قدرت یا سرعت بهبود یابند منجر به افزایش توان خواهد شد.
بسیاری از ورزش ها محتاج توان هستند و علی رغم اینکه قدرت جزیی از توان است سرعت نیز باید در آنها مد نظر قرار بگیرد.
قدرت انفجاری: قابلیت سیستم عصبی برای غلبه بر یک مقاومت معین با سرعت بالا یا توانی بالا. مقاومت در این حالت می تواند کم یا زیاد باشد. اگر حداکثر سرعت ممکن برمقاومت غلبه کند دراین حالت قدرت انفجاری روی داده است.
توان بی هوازی در کراسفیت بانوان
برای بسیاری از بانوان کراسفیتر، توانایی حفظ یک فعالیت که به انرژی فوق العاده در یک زمان معین نیاز دارد، از اهمیت چشگیری برخوردار است.
در این شیوه، تامین انرژی از منابع غیر هوازی (سوخت وساز بی هوازی) حاصل می شود. در ورزش هایی همچون فعالیت های تناوبی، انرژی بی هوازی نقش ویژه ای ایفا می کند. چون در آغاز فعالیت، تامین انرژی هوازی با اختلال و مشکل مواجه می شود.
در این صورت انرژی لازم از منابع بی هوازی به دست می آید. دو مسیر سوخت و ساز که در تولید بی هوازی ATP موثر می باشد:
- دستگاه فسفاژن (دستگاه لاکتات)
- مسیرگلیکولیز (دستگاه اسید لاکتیک)
ویژگی های این دو مسیر با اصطلاحات توان و ظرفیت مشخص می شوند. توان به مقدار انرژی فراهم شده تاکید دارد و ظرفیت به مقادیر کل ATP که دستگاه می تواند فراهم سازد اشاره می کند. دستگاه فسفاژن فقط قادر به آزاد سازی انرژی به میزان محدود به دلیل محدودیت ذخایر کراتین فسفات و ATP عضلانی می باشد.
اما این انرژی در دسترس ترین نوع انرژی برای زمان های بسیار کوتاه و در شدت بالا (توان بالا) می باشد. پس ظرفیت این دستگاه از محدودیت برخوردار است. دستگاه اسید لاکتیک نیز دارای توان مشابه دستگاه فسفاژن می باشد ولیکن پیچیدگی های بیشتری را از نظر سلسله واکنش های تجزیه ای کربوهیدرات و تولید ATP دارد.
این دستگاه ATP را برای دوره های زمانی طولانی تر در مقایسه با دستگاه فسفاژن فراهم می سازد. اما هر دوی این دستگاه ها ظرفیت کمتری نسبت به دستگاه هوازی دارند. این نقص با توان بالاتر دو دستگاه جبران می شود.
روش برآورد توان بی هوازی
روش برآورد توان بی هوازی چندان مورد پذیرش کلی قرار نگرفته است. این امر به سبب درگیری های همزمان سه منبع اصلی انرژی در فراهم سازی ATP مورد نیاز فعالیت های بسیار شدید است. سه ره یافت وجود دارد که عملکرد بی هوازی را در انسان مشخص می سازند:
- آزمون های توان : مرسوم ترین ره یافت در برآورد توان بی هوازی محسوب می شوند این –
آزمون ها معمولا سه نوع می باشند :
- آزمون های زمان ثابت
- آزمون های زمان متغیر – توان ثابت
- آزمون های زمان ثابت – توان متغیر
- برآورد عملکرد بی هوازی با استفاده از روش تعیین انباشتگی کسر اکسیژن در آزمون های توان ثابت.
- روش پاسخ لاکتات خون به آزمون تناوبی بار فزاینده، که سهم انرژی هوازی را به حداقل می رساند.
#کراسفیت #کراسفیت_بانوان #کراسفیت_زنان #تناسب_اندام #تاریخچه_کراسفیت